
 

 

Formal Interpretation 
CSA B45.5/IAPMO Z124, Plastic Plumbing Fixtures 

 
Posted February 12, 2021 

 
The following interpretation regarding CSA B45.5‐17/IAPMO Z124‐2017, Plastic Plumbing Fixtures, has 
been approved by the Members of the CSA Standards Technical Committee on Plumbing Fixtures and the 
IAPMO Plumbing Standards Committee: 

 
Applicable clause(s): 4.4.3 
4.4.3 Shower base thresholds 
Except for accessible designs, when provided, shower base thresholds shall be at least 50 mm (2 in) 
above the top of the waste outlet, as shown in Figure 8. 

 
 

Figure 8 
Shower base thresholds 

(See Clauses 4.4.1 and 4.4.3) 
 

 
Question 1: 
As indicated in Figure 8, the “top of drain opening” is the horizontal plane across the floor of the 
shower receptor at the waste opening. 

 
In some case, the actual waste opening sits in a depression in the shower floor. Once a waste fitting is 
installed, the grate (top of the waste fitting) is level with the floor of the shower receptor. 

 
In the case where a waste fitting is not factory supplied with the shower base, is the threshold 
measured from (refer Figure 1): 
• Point “A”: the horizontal plane across the floor of the shower receptor above the actual waste 

opening, or, 
• Point “B”: the lowest point in the recess where the drain fitting is mounted 



 

 
 
 

Figure 1 
 

 
Answer: 
Point “A”: the horizontal plane across the floor of the shower receptor above the actual waste 
opening. 
 
 
Question 2: 
As indicated in Figure 8, the “top of drain opening” is the horizontal plane across the floor of the shower 
receptor at the waste opening. 
 
In some cases, the actual waste opening sits in a depression in the shower floor. Additionally, that 
depression sits in a secondary depression which houses a decorative tile. Once a waste fitting is installed, 
the grate (top of the waste fitting) still sits well below the floor of the shower receptor. For reference, 
Figure 2 depicts the unit with decorative tile in place. 
 
In the case where a waste fitting is not factory supplied with the shower base, is the threshold measured 
from (Refer to Figure 1): 
• Point “A”: the horizontal plane across the floor of the shower receptor above the actual waste 

opening, or, 
• Point “B”: the surface immediately below the decorative tile, or, 
• Point “C”: the point where the grate is mounted? 
 

 



 

 
 
 

Figure 1 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Figure 2 (for reference only) 
 
 

Answer: 
Point “A”: the horizontal plane across the floor of the shower receptor above the actual waste 
opening. 
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